LA PESCA A LES ILLES BALEARS.

El mar de les Balears té característiques físico-biològiques positives,
doncs rep corrents de l’Atlàntic. La capacitat pesquera és alta, cap al 1995 hi
ha 700 embarcacions (la gran majoria de tipus familiar) i 2.000 pescadors (al
Mediterrani espanyol hi ha 5.000 barcos i 22.000 pescadors). Balears compta amb
el Laboratori Oceanogràfic de Palma.

Principals ports pesquers.

Els principals ports són els de Palma, seguit a distància per Maó i
Eivissa, i per altres més petits: Andratx, Sóller, Port de Pollença, Port d’
Alcúdia, Cala Ratjada, Porto Cristo, Porto Colom, Cala Figuera, Colònia de Sant
Jordi, San Antoni, Ciutadella, Fornells. Palma concentra el 40% de la pesca
capturada (12.000 tones) i compta amb 1/3 de les embarcacions (62% del TRB).
La organització de la pesca i arts utilitzades.
Les arts dominants són de tipus artesanal, encara que hi han alguns arrastrers.
Les captures i el seu destí.

Les espècies més explotades són: sardina, gerret, moll, lluç (merluza)...,
que representen el 78% del volum de pesca. Els mol·luscs (pop, calamar, sípia)
representen el 14% i els crustacis (gamba vermella, cigala, llagosta) el 8%.
La llampuga està protegida, amb una baixa taxa de captures. El cranc
reial, un descobriment que prometia, no és tan abundós que permeti la seva
explotació.
Hi ha problemes de sobreexplotació de moltes espècies, a més de la contaminació de les aigües, i una de les millors eines per conservar l'equilibri és la figura jurídica de la reserva marina, on es controla rigorosament el nombre i temps de captures.
.
Hi ha problemes de sobreexplotació de moltes espècies, a més de la contaminació de les aigües, i una de les millors eines per conservar l'equilibri és la figura jurídica de la reserva marina, on es controla rigorosament el nombre i temps de captures.
.
No hay comentarios:
Publicar un comentario